De vrijwilliger van de maand OKTOBER

Fred Balder: "Ik zeg niet graag nee"

Fred Balder is 44 jaar, vader van 2 kinderen, waarvan de jongste, Ricco, voetbalt bij de D7. Hij woont nu alweer 20 jaar in Nieuw Vennep, maar zijn leven begon in Rijssenhout. Hij was nog maar 5 jaar oud toen hij zich meldde bij voetbalvereniging SCW. Daar kwam hij er achter dat hij beter was in het tegenhouden van een bal dan er tegenaan schoppen. Fred is daarna altijd keeper gebleven.

Fred3 Fred4
Fred Balder, met zoon Ricco

Toen Fred zich met zijn gezin in Nieuw Vennep vestigde, maakte hij de overstap naar SMS. Dat was nog niet zo eenvoudig, want die 'beetje stugge' Vennepers hadden het niet zo op met mensen van buiten. Toch is dat allemaal vrij snel goed gekomen, want wie Fred ontmoet moet van goede huize komen om hem niet te mogen. Goedlachs treedt hij de mensen tegemoet en nadat hij zich bij SMS als vrijwilliger aanmeldde bij de activiteitencommissie was het ijs snel definitief gebroken.

In die tijd was FC VVC in wording en Fred zag dat als een positieve gebeurtenis, omdat bij een nieuwe club íedereen een nieuwe start maakt. Hij nam zich voor bij te dragen aan de opbouw van FC VVC en tot op de dag van vandaag geeft hij daar invulling aan.

Zo nam hij samen met Frits Vloon en Joep Bleije het initiatief tot 'De pupil van de week'. Bij elke thuiswedstrijd van het hoogste seniorenteam van FC VVC is een van de pupillen bij de wedstrijd (en voorbespreking daarvan) aanwezig, mag hij of zij de aftrap nemen en afronden bij de tegenpartij. Zo'n middag vergeet het kind nooit meer. Op de site wordt ook nog een interview met het betreffende kind geplaatst. Dat neemt Fred af en werkt Freds vrouw Ingrid netjes uit.

Fred1 Fred2  
Fred Balder, hier druk in de weer met de pupillen van de week

Als FC VVC eenmaal is opgericht gaat Fred samen met Wilbert Abbink, Bart Klootwijk en Sven van Genderen aan de slag met de allerjongste jeugd. Wat nu is uitgegroeid tot de Champions League, heette toen nog de Talentjes. Fred houdt ervan om lol te trappen met de kinderen. In die tijd is ook Freds bijnaam 'Fredje Kroketje' ontstaan. Niet omdat Fred zo graag kroketjes eet, maar omdat het zo lekker klinkt. Fred kan honderduit vertellen over die periode. Zo herinnert hij zich nog goed dat hij tijdens een wedstrijd even staat te kletsen met een keepertje. Dat kereltje vertelt hem in geuren en kleuren dat zijn vader een nieuwe badkamer heeft geplaatst. Hij is supertrots, maar in zijn verhaal vergeet hij wel dat hij de ballen moet tegenhouden. En daar ligt de bal al in het netje...

Als zoon Ricco voor de F13 gaat spelen, wordt Fred ook nog eens leider van dat voetbalteam. En dat blijft hij doen, eerst voor de E8 en nu voor de D7. Daar komt nog heel wat bij kijken; Vervoer naar uitwedstrijden moet geregeld worden, er moet een trainer gevonden worden, er moet gevlagd en gefloten, etc., etc. Gelukkig helpt zijn vrouw Ingrid hem ook hierbij.

Fred geniet ervan om met kinderen te werken; het doet hem goed als hij bij een kind dat even slecht in zijn vel zit een glimlach op het gezicht kan toveren. Spelvreugde staat dan ook voorop bij Fred. Hij doet er alles aan om de goede teamspirit te creëren. Niet alleen voor de jeugdteams, ook voor het tweede zaterdag seniorenelftal heeft hij dat 2 seizoenen gedaan. In die hoedanigheid maakte hij nog een bekerwedstrijd tegen AJAX mee. Er werd nipt (toch?) verloren, maar de ervaring was onvergetelijk.

U begrijpt; Fred is een verenigingsman in hart en nieren. Hij is nooit te beroerd om iets te doen. Soms neemt hij iets te veel hooi op zijn vork en moet hij een beetje gas terugnemen. En dat valt niet mee, voor iemand die graag 'ja' zegt.

Met recht, zo lijkt me, is Fred Balder vrijwilliger van de maand oktober.

Marco van Rooijen
Foto´s: Jan Klootwijk
ps.Wilt u een vrijwilliger voordragen voor de rubriek 'De vrijwilliger van de maand', stuurt u dan een mail naar

FC VVC 1 - UNITED DAVO 1 thuis Hoofdsponsor Loogman Carwash

Lid worden FC VVC

Redactie FC VVC