FC VVC 10-2: De kop is eraf….

26 augustus 2017: Jens Toornstra Toernooi - Alphense Boys

Het is weer zover….het voetbalseizoen staat weer op het punt van beginnen en net als vorig jaar vindt de opening van het seizoen voor de selectieteams plaats tijdens het Jens Toornstra Toernooi bij Alphense Boys. Een prachtig en goed georganiseerd evenement, maar tussen mijn laatste verslag over de JO9-2 en 26 augustus is er al weer veel gebeurd. Eerst maar even een korte terugblik…

O10 2 Jens Toornstra Toernooi 26.08.2017

Na de afsluiting van het seizoen 2016/2017 voor de JO9-2 op 20 mei 2017 is de selectieprocedure gestart voor de selectieteams 10-1 en 10-2. Een intensief en spannend traject voor de spelers, waarbij op 11 juni de kogel door de kerk is en de samenstelling van de VVC 10-2 bekend wordt gemaakt op de website van de club.

Dit tweede selectieteam is evenwichtig samengesteld uit de JO9-1, betreffende Michiel, Mike, Rayane, Jayesh en Björn (om het voor eens en voor altijd duidelijk te hebben, uit te spreken als “Bjurn”) en een vijftal spelers uit de JO9-2, te weten Gigi, Daan, Milan, Jari en Duco. Een leuk en evenwichtig team om het seizoen 2017/2018 mee aan te vangen in de hoofdklasse van het jeugdvoetbal.

Nu het team bekend is begint voor de coördinatoren van VVC de volgende uitdaging, het vinden van de trainers/coaches voor dit team. Ook hierin blijkt VVC succesvol wanneer op 3 juli bekend wordt dat de 10-2 komend seizoen onder de bezielende leiding van VVC-selectiespelers Daan Mulder en Jamil Da Cruz zal staan.

Dan – na een heerlijke vakantie – is het op 26 augustus zover. Om 8.30u verzamelt de 10-2 zich op het terrein van Alphense Boys, de eerste keer dat het team in deze samenstelling aantreedt. Doordat de zomervakantie nog niet teneinde is, is de selectie echter nog niet volledig en ontbreken Duco en Rayane. Dit neemt niet weg dat de overige spelers na een korte introductie van Daan in de kleedkamer om 8.45u met veel plezier beginnen aan de warm-up op veld 5. In tegenstelling tot vorig jaar is het ook voor de toeschouwers goed toeven langs de lijn. Een prima temperatuur met een heerlijk zonnetje valt een ieder ten deel, een schril contrast met het noodweer tijdens het Jens Toornstra Toernooi in 2016.

Een blik op het programma leert ons dat VVC vandaag een 4-tal wedstrijden mag afwerken. De tegenstanders zijn achtereenvolgens Schoonhoven 10-1, Alphense Boys 11-7, Betrokken Spartaan 10-1 en Oosterheem 10-1.

Om 9.00u start het toernooi voor onze toppers met Mike in het doel, Michiel laatste man, Daan en Jayesh als verdedigers, Björn op het middenveld en Jari en Gigi in de voorhoede. Milan begint in de wissel. Het fluitsignaal klinkt en VVC zet direct aan. Duidelijk is dat het niveau van de talenten uit Nieuw-Vennep hoger is dan de 10-1 van Schoonhoven en er is veel ruimte om te voetballen. Een aantal spelers begint wat onwennig, maar al snel begint het te lopen. We zien van alle spelers inzet en er volgt prima positie spel. Door de ruimtes zijn onze toppers steeds in staat om een vrije man te vinden en de bal wordt goed rond gespeeld. Uiteindelijk wordt deze wedstrijd met een 0-2 overwinning afgesloten met doelpunten van Jari en Daan.

De tweede wedstrijd die volgt is die tegen Alphense Boys 11-7. Ook hier is te zien dat de kwaliteiten van VVC de spelers van dit team van Alphense Boys overstijgen en er volgt een monsteroverwinning van 4-0. Alle doelpunten zijn voor rekening van laatste man Michiel die steeds kans ziet om door te breken op de helft van de tegenstander en met prachtige schoten de doelman van de thuisclub te verschalken.

Wel is duidelijk dat de teams van Betrokken Spartaan en Oosterheem voetbaltechnisch sterker zijn dan de eerste twee tegenstanders van VVC. Het wordt dus afwachten of VVC zich staande kan houden tijdens deze laatste twee wedstrijden. Uiteindelijk worden deze twee wedstrijden afgesloten met een verlies van 2-0, waardoor VVC 10-2 het toernooi afsluit met een derde plaats in poule 17.

Vandaag hebben de toeschouwers kunnen genieten van een leuk toernooi als start van dit nieuwe voetbalseizoen. We zijn getuige geweest van prachtige passjes, goed positiespel, fluwelen acties, waaronder twee Zidanes, mooie passeerbewegingen en kapacties achter het standbeen, geweldige rushes over de lengte van het veld en sterke en felle duels. Ik heb genoten van deze dag, temeer ik bij alle spelers weer het voetbalplezier heb gezien.

En de coach….ook daarover ben ik enthousiast. Super leuk om zo een jonge kerel (en dat mag je zeggen wanneer je 2x zo oud bent) met onze voetbaltalenten bezig te zien. Echt een aanwinst voor dit team. Waar ik dat op baseer….?

Daan heeft tijdens alle wedstrijden op een beschaafde toon het team de goede richting gewezen en bijgestuurd, waarbij de nadruk op positief coachen ligt. Tijdens de rustmomenten is er ook ruimte om kritische kanttekeningen als opbouwende feedback aan de spelers mee te geven. Een manier van coachen die mij aanspreekt, maar die ook goed lijkt te vallen bij de spelers. Daarnaast is tijdens dit eerste toernooi direct duidelijk dat de spelers Daan ook echt accepteren als hun trainer/coach, goed naar hem luisteren en zich aan hem optrekken.

Al met al heb ik genoten van deze heerlijke zondagochtend op de velden van Alphense Boys en is de zin in het nieuwe voetbalseizoen als toeschouwer en liefhebber weer helemaal terug. Het wordt weer genieten geblazen langs de lijn!

De eerste ‘serieuze’ krachtmeting vindt aankomende zaterdag 2 september plaats, wanneer de VVC 10-2 om 8.45u voor het bekertoernooi in Aalsmeer mag aantreden tegen de 10-1 van FC Aalsmeer. Ik kan niet wachten om te zien hoe de krachten tussen deze teams verdeeld zullen zijn…
Tot volgende week!
rn