VVC JO10-2: De eerste beproeving…

2 september 2017:FC Aalsmeer JO10-1 - FC VVC JO10-2: 6 - 4 (3 - 1)

Aalsmeer, zaterdagochtend 2 september om 8.00u; met een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur manoeuvreren de ouders en de spelers van het talententeam JO10-2 van VVC over de verroeste rijplaten om een plekje te zoeken op de nog rustige parkeerplaats van FC Aalsmeer. Vandaag staat de echte seizoenopener voor dit team op het programma. Dit is ook de eerste keer dat de voltallige selectie aanwezig is. In verband met andere (voetbal)verplichtingen is Daan vandaag niet aanwezig als coach en worden de honneurs waargenomen door Jamil. Even verzamelen in de hal en dan om ca 8.10u met zijn allen naar de kleedkamer. Daar worden de shirtjes uitgedeeld en volgen de instructies aan het team.

De instructies zijn kort en goed. Eerst een korte reflectie op de succesvolle oefenwedstrijd tegen Hillegom van afgelopen woensdag, wat ging er goed en wat kan er beter. De aandacht wordt met name gelegd op het overnemen van posities wanneer een speler even zijn eigen positie heeft verlaten. Jamil benadrukt dat het belangrijk is dat de spelers zich goed aan de afspraken houden. Iedereen wil scoren en winnen, maar het is belangrijk om als team te opereren. Daarna volgt de opstelling en wordt het systeem van wisselen doorgenomen. Daarna snel het veld op om lekker warm te lopen. Milan en Jari vullen de bidons nog even en de ‘waterdragers’ voegen zich iets later bij het team.

Aangekomen bij het veld valt op dat het gras rondom het veld doorweekt en drassig is. Het veld zelf is echter wel van goede kwaliteit en de spelers beginnen met de warm-up. Dan komen ook de ouders naar buiten om te genieten van het weer en zich op te maken voor de wedstrijd. Ook voor de ouders is het weer een reünie, dus er wordt even lekker bijgepraat. Interessant om te horen hoe een gesprek moeiteloos overgaat van het zelf smeren van brood, het eten van een complete appel, incl. pitjes om uiteindelijk te eindigen bij de manier waarop haaien zich voortplanten.

Dan zien we de spelers zich opmaken voor de wedstrijd en om 8.45u klinkt het fluitsignaal. Aalsmeer trapt af. De teams zijn de eerste paar minuten aan elkaar gewaagd en de eerste kans is voor VVC. Gigi wordt weggestuurd en gaat op snelheid richting de keeper. Helaas krijgt onze topper de bal niet goed onder controle en de bal verdwijnt over de achterlijn. De tweede mogelijkheid is er voor Milan die ook doorbreekt en met twee verdedigers om zich heen op de keeper af gaat, een slimme en nuttige ingreep van de verdediger zorgt ervoor dat Milan uit balans raakt en er is weer een doelkans verijdeld.

Dan krijgt Aalsmeer toch meer grip op de wedstrijd en al snel loopt de thuisploeg uit naar een 3-0 voorsprong. Wel een beetje verdient, want de spelers van VVC lijken nog wat scherpte en inzet te missen zo vroeg in het seizoen. De wedstrijd blijft op en neer gaan, maar dan gaat VVC in de aanval. Via een passing van achteruit wordt Gigi aangespeeld. Met een slimme lichaamsbeweging verschalkt ze haar directe tegenstander en zoekt de achterlijn, daar snijdt ze naar binnen richting het doel. Rayane staat al voor het doel te wachten en wanneer Gigi de bal soepel langs de keeper aflegt hoeft hij alleen zijn voet tegen de bal te zetten, een prachtig doelpunt en de 3-1 is een feit. Langs de lijn loopt de spanning op, er zijn kansen over en weer, en de ploegen zijn aan elkaar gewaagd. De hoop gloort dat VVC nog voor de rust de aansluitingstreffer kan maken, maar dan klinkt het rustsignaal.

De spelers worden naar de kant gehaald en een glaasje limonade wordt soldaat gemaakt. Jamil instrueert de spelers op een even positieve manier als Daan dat tijdens het toernooi van vorige week heeft gedaan. Hij legt uit dat de tweede helft meer op de aanval zal worden gespeeld en hij wijzigt de opstelling iets. In de tweede helft wordt gespeeld met één laatste man, Björn, twee vooruitgeschoven verdedigers, een middenveld van drie en twee diepe spitsen.

Bij de aftrap is te zien dat er meer felheid in het spel van VVC is, de eagerness lijkt wat terug te komen. Toch loopt Aalsmeer eerst nog uit naar 4-1 wanneer een van aanvallers met goed overzicht vanaf de middenlijn met een prachtige schot hoog in het doel Duco verschalkt. Daarna komt de VVC-machine meer op stoom, via een tegenaanval wordt Gigi na een breedtepassje van Milan in stelling gebracht en in een één op één duel met de keeper gaat de bal over de lijn, 4-2. Kort daarna volgt een volgende aanval, waarbij Milan uit de rug van zijn tegenstander komt, de bal meeneemt en met een prachtig lobje de bal achter de keeper laat landen, een verdediger van Aalsmeer probeert met alle macht de bal nog van de achterlijn te halen, maar samen met de bal glijdt hij het doel in, 4-3. De kansen zijn er, maar weer herstelt Aalsmeer zich en wordt het 5-3.

Toch blijft VVC voetballen en geeft niet op. Jammer alleen dat het team zo aan het begin van het seizoen nog niet de scherpte heeft. We zien goede opbouwende acties van Björn, Michiel, Daan en Jayesh, maar de steekpassjes en voorzetten komen nog net niet lekker aan. Ook Jari en Mike staan een goede pot te verdedigen en vechten als leeuwen om de aanvallers van Aalsmeer te bedwingen, soms gaat dat gepaard met goed gebruik van het lichaam, maar soms volgen er ook wat minder ordentelijke duwtjes. Duco toont zich vandaag ook weer een goede keeper, als ik hem bezig zie moet ik soms tot aan Onana denken, rust aan de bal, goed kijken, rustige opbouw van achteruit en meevoetballen met de verdediging in een opbouwfase.

Dan volgt er na een aanval van Aalsmeer een overname door VVC en Milan wordt in stelling gebracht, vanaf de linkerkant rukt hij op en hij haalt uit met links, de keeper lijkt verrast, maar met een uiterste inspanning weet een verdediger van Aalsmeer toch zijn voet er nog tussen te krijgen en de bal spat uit elkaar op de linkerpaal, jammer, maar er volgt wel een corner. Deze corner richt niets uit, maar kort daarna volgt er een tweede corner van links, die ten prooi valt aan Jayesh. Jayesh brengt de bal goed hoog voor het doel, waar Rayane staat om deze met een combinatie hoofd, schouder en rug in het doel te werken. Deze 5-4 stand geeft uitzicht op een gelijkspel of misschien zit er wel meer in en de laatste 5 minuten worden met vertrouwen gestart. Het spel golft op en neer en alles is nog mogelijk, totdat Aalsmeer in een counter met 3 man op Duco afkomt. Onze keeper is kansloos en de eindstand wordt beslist op 6-4.

Langs de lijn wordt tijdens de strafschoppen, die overigens allemaal prachtig worden ingeschoten, nog even nagepraat. De conclusie is dat het team en de spelers veel potentie hebben. Er is veel voetbalkwaliteit maar de automatismen ontbreken nog. De scherpte is er nog niet en de organisatie in het veld kan nog verbeterd worden. Het is een kwestie van tijd dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en ik heb het volste vertrouwen in de trainer- en coachkwaliteiten van Daan en Jamil.

Volgende week staat de volgende bekerwedstrijd tegen UNO JO10-1 op het programma om 8.30u aan de vertrouwde Montreallaan. Volgens het programma wordt dan gespeeld op veld 5, kunstgras. Wellicht dat onze technische spelers daar beter tot hun recht komen dan op het echte gras.

Tot volgende week…
rn