O10-3: een lastig begin eindigt glorieus

TABA O10-2-FC VVC O10-3 uitslag 2-8 (1-2)

Het herfstweer kan grillig zijn. Moest het team vorige week onder meer opboksen tegen een windkracht 6 met slagregens.

Deze ingelaste competitiewedstrijd tegen TABA uit Amsterdam werd gespeeld onder lenteachtige omstandigheden. Zonnetje, 18 graden met een licht briesje. Betere voetbalomstandigheden kunnen voetballers en toeschouwers zich niet wensen.

FCVVC JO10 3

De tegenstander van VVC speelde tot voor kort nog eerste klasse. Na drie wedstrijden heeft men bij TABA besloten om een klasse lager te gaan spelen, nadat ze twee van de drie gespeelde wedstrijden dik hadden verloren. Een uitdaging voor de O10-3 om zich te meten met deze ploeg.

Het begin van de wedstrijd liet zien dat het een lastige ochtend voor de O10-3 zou worden.
TABA was feller op de bal en de tegenstander liet ook goed technisch voetbal zien.
Het was ook dan wachten op de eerste goal van de Amsterdammertjes. Via combinatievoetbal werd de verdediging even zoek gespeeld en rondde de spits van TABA keurig af. 1-0.

VVC kon vooralsnog niet veel terug laten zien. Spelers keken naar elkaar als de ander de bal had, in plaats van mee te doen. En iedere aanval werd door de tegenstander vakkundig in de kiem gesmoord. Ondanks het overwicht van TABA in de beginfase creëerden ze na de voorsprong niet grote kansen behoudens wat afstand schoten, welke voor de prima keepende Quinten makkelijke prooien waren.

Het mooie van het voetbalspelletje is, en dat geldt zeker bij de pupillen, dat een wedstrijd radicaal kan omslaan. Eén speler kan zo’n wedstrijd doen kantelen. In deze wedstrijd was het Siem die het voortouw nam. Na een afgeslagen aanval van TABA kreeg Thomas op de eigen helft de bal. Hij dribbelde door aan de rechterkant en gaf de bal diep op Adam die vanuit de spitspositie de bal aannam en naar rechts doorliep. Adam kapte zijn mannetje uit en zag Siem zo’n 8 meter recht voor het doel staan. Adam gaf de bal strak in de voeten van Siem. In plaats van direct te schieten, nam Siem de bal aan. Wachtte op de naar hem toelopende verdediger. Kapte hem met rechtsbuitenkant uit om voor zichzelf geheel vrij zicht te krijgen voor het doel. Hij schoot de bal daarna hard en hoog het doel in. 1-1. Een prachtige aanval van het team dus, inclusief een koelbloedige afronding.

Vanaf dat moment kwam VVC beter in de wedstrijd. De duels werden vaker gewonnen. De ploeg kreeg voor rust nog twee kansen. De eerste was van Adam die zich met een dribbel wist te ontdoen van de twee grotere verdedigers. Zijn schot belandde op de paal. Vlak daarna was het Siem die vanaf de linkerkant de bal kreeg van Imran. Hij dribbelde door tot aan de achterlijn. Met een onnavolgbare beweging omspeelde hij op de achterlijn twee verdedigers tegelijk. Hij zag de inmiddels ingevallen Binc vrij tussen twee man staan, bedacht zich geen moment en speelde de bal richting Binc. Voordat de tegenstander kon reageren, tikte Binc direct de bal met gevoel binnen. 1-2.

De coaches gebruikten de rust om het spel van de eerste helft te bespreken. De spelers gaven zelf aan, dat we niet goed speelden, ook al stonden we voor. En als de tegenstander de bal had, vonden de jongens dat ze niet goed verdedigden. Dat moest dus anders, aldus de spelers. De coaches hoefden alleen nog maar wat tips te geven aan deze leergierige groep.
De tweede helft was amper begonnen en het verschil met de eerste helft was direct te zien. VVC speelde feller en het tempo ging fors omhoog. Bijna alle duels op elk deel van het veld werden gewonnen. En dat niet alleen, de jongens gaven elkaar rugdekking zodat bij balverlies de tegenstander maar niet aan voetballen toekwam.
Het zelfvertrouwen steeg met de minuut. Quinn ging weer dribbels maken om de aanval op te zoeken. Bas schoof als centrale verdediger iedere keer weer goed in om de bal te onderscheppen. Imran maakte acties voor zijn eigen doel. En Joey verloor geen enkel duel meer. Sterker nog, het was Joey die na onderschepping van de bal aan de basis stond van een doelpunt die ondergetekende zelden op een voetbalveld heeft gezien.

Joey pakte de bal af en liep aan de rechterkant door richting achterlijn. Hij kapte de bal, omspeelde een speler en hij schoot de bal op kniehoogte terug naar de vrije ruimte waar op dat moment nog geen speler van VVC stond. Het was Adam die de vrije ruimte in liep. En op een kleine tien meter van het doel ter hoogte van de eerste paal deed Adam iets wat zo wonderschoon was, dat het nauwelijks op papier te beschrijven valt.

De door Joey gegeven bal daalde. Adam liep in, en vlak voordat de bal de grond zou raken, raakte Adam de bal met zijn rechterbinnenkant van zijn voet. Zonder kracht te geven met zijn been, lobde hij bewust met deze rechterbinnenkant de bal over de toch niet zo kleine keeper heen, waarna de bal hoog en precies in de linkerhoek van het doel verdween. 1-3.
Spelers, coaches en toeschouwers keken adembenemend toe, waarna iets later een luid gejuich en geklap te horen viel.

En na dit doelpunt ging de ploeg helemaal los. Vlak daarna werd het 1-4. Ditmaal was het Binc die eindstation was tussen een aanval met Siem en Adam.
Even leek TABA weer hoop te krijgen door te scoren uit een mooie counter. Echter het was Thomas die de hoop letterlijk aan flarden schoot. Na weer een prachtige aanval van VVC bleef de bal voor de lijn liggen. Met man en macht probeerde TABA de bal weg te krijgen. Maar Thomas zorgde met zijn onverzettelijkheid dat hij de bal loeihard van 1 meter het doel in knalde. 2-5.

Het volgende doelpunt werd wederom een prachtig moment. VVC kreeg op zo’n 15 meter van het doel een vrije trap.
De training daarvoor had de ploeg op vrije trappen geoefend. En zoals spelers dat nu graag willen, werd het een oefening met een winnaar. Imran had het “vrije trappen spel” gewonnen. De prijs hield de trainer-coach voor zich. De prijs werd pas uitgeroepen tijdens de wedstrijd als er een mogelijkheid zich zou voor doen.
Imran mocht de vrije trap nemen. Hij keek naar het doel, hij nam een korte aanloop, en met zijn linkervoet krulde hij de bal over iedereen heen. De bal eindigde laag in de rechterhoek. Wederom vreugde, gejuich en geklap!

De kansen bleven nu komen. Bas probeerde het met schoten van afstand. Quinn dribbelde van achter naar voren, alleen hij kwam net wat precisie tekort. Binc soleerde er op los, en danste samen met de bal over alle uitgestoken benen heen. Het was Binc ook die na een actie de bal op doel schoot. Adam was attent nadat de keeper de bal losliet. 2-7. En ook het laatste doelpunt kwam van Adam, nadat hij de bal kreeg van Binc, die met een bekeken voorzet Adam alleen voor de keeper zette.

Het uiteindelijke resultaat was een mooie 2-8 overwinning. De komende twee weken is het team vrij. 4 november is pas weer de volgende competitiewedstrijd. We kunnen niet wachten.