VVC O10-3: Mooie overwinning op DIOS

FC VVC O10-3 - DIOS O10-5 uitslag 6-1 (3-0)

Woensdagmiddag 8 november: De jongens van O10-3 speelden een inhaalbekerwedstrijd tegen DIOS O10-5. Het betrof de derde wedstrijd van de bekercompetitie. De eerste twee bekerwedstrijden werden overtuigend met 15-0 en 8-0 gewonnen.

Daar stonden twee bescheiden overwinningen van DIOS tegenover. Op voorhand was VVC favoriet. Maar ook bij de pupillen kan een bekerwedstrijd iets magisch hebben, waardoor de betere ploeg toch wordt uitgeschakeld. En zo ook deze wedstrijd. Tegen een iets versterkte DIOS verloren de VVC talenten onnodig met 4-2. Onwaarschijnlijk veel pech in de afronding plus een keeper die talloze miraculeuze reddingen achter zijn naam kon zetten, resulteerde uiteindelijk in een uitschakeling in het bekertoernooi. En dat is ook weer de charme van het voetbal.

Vroeg of laat, in voetbal krijg je altijd de mogelijkheid tot revanche. En het revanchemoment voor het team kwam al heel snel. Nu moest er namelijk tegen DIOS voor de competitie gespeeld worden. De jongens waren gebrand om niet nogmaals zoveel kansen te missen, laat staan om niet te winnen. Maar ondanks de goede wil, het begin was niet zoals eenieder zich voorstelde. Op één of andere manier leek het team niet goed in de wedstrijd te komen. De eerste tien minuten waren dan ook rommelig bij zowel VVC als bij DIOS. Misschien moesten de jongens op het veld toch weer even wennen aan de strakke wind die over het veld raasde.

Behoudens een paar acties van Binc voor het doel van de tegenstander was in het eerste kwart van de wedstrijd nauwelijks iets bewonderingswaardig te noemen. En plots kwam VVC op voorsprong. Het was Joey die door goed naar voren te verdedigen de bal afpakte en de bal vanuit midden hoog naar voren schoot. De bal ging richting de rechterkant waar Quinn nog stond. Met de binnenkant van zijn rechtervoet nam Quinn de bal in één keer aan en liet hij de bal verder door rollen. Hij tikte de bal nog één keer vanuit de dribbel mee, om daarna vanaf de rechterkant van het veld een weergaloze hoge “bananenvoorzet”, a la David Beckham, te geven. De prachtige voorzet leverde tevens een prachtig doelpunt op. Het was de inlopende Siem die met de binnenkant van zijn rechtervoet, voordat de bal de grond raakte, direct en feilloos in de linkerhoek schoot.

Vanaf dat moment begon het met de minuut te draaien bij het jonge O-10 team. Weer was het Quinn die aan de basis stond van een doelpunt. Hij ontving na een goede combinatie met Thomas de bal en hij dribbelde nu vanuit de as richting doel. Met een goed gevoel van timing en snelheid speelde hij de bal door naar de vanaf rechts opkomende Adam. Onze koning van de kleine ruimte stoomde alleen op richting de keeper. Hij keek even een seconde en hij schoot de bal langs de keeper in de verre linkerhoek. 2-0.

De spelers van DIOS begonnen toch een klein beetje gefrustreerd te raken omdat ze nauwelijks meer aan de bal kwamen. Vooral Quinn werd een mikpunt van de tegenstander. Nadat hij de bal had afgepakt en de tegenstander ook nog met een actie voorbij speelde kreeg hij een forse tik door een sliding van achteren op zijn linkerenkel. De snelle Quinn liep door en na het voorbij spelen van de volgende tegenstander werd hij vol geraakt op zijn rechterenkel. Hij kreeg een vrije trap mee.

De vrije trap werd genomen en de bal kwam uiteindelijk bij Adam terecht die op de achterlijn stond. Voor de neus van de in de dug-out-zittende-toeschouwers dolde hij op de achterlijn met één beweging twee verdedigers van DIOS. Daarna trok hij iets naar binnen om daarna met een korte voetbeweging een glansrijk stiftje te maken over de uitkomende keeper. 3-0. Applaus en gejuich langs het veld! Een kippenvelmoment.

In de tweede helft kreeg VVC de wind in de rug. Toch was ook dat weer even wennen voor het team. Maar niet voor lang. Een aanval waarbij vier spelers van VVC bij betrokken raakten, leverde net geen doelpunt op, maar wel heel veel waardering langs de lijn. De aanval begon bij Imran. Bij dit talent kan je zien wanneer hij goed in zijn vel zit. Dan voert hij de “Zidane” uit als hij een actie maakt. En dan niet één keer, maar gewoon twee keer achter elkaar en hij begint dan ook nog voor zijn eigen doel, ongeacht de stand van de wedstrijd. Met zijn durf speelde hij daarna de bal in de voeten van Thomas, de strateeg van het team. Thomas speelde de bal vanaf rechts direct door op Adam. En Adam tikte de bal mijn zijn linker, weer direct door naar de vrijstaande Binc. De verdediging van DIOS werd compleet uit elkaar gespeeld. Alleen Binc schoot de bal net langs de verkeerde kant van de paal. De volgende aanval was wél raak. Het was Thomas die de bal gaf aan Binc. De razendsnelle spits maakte eerst ruimte voor zichzelf om daarna richting doel te dribbelen waarbij de verdedigers en keeper van DIOS de figuranten waren. Met zijn linker kon hij de bal nog langs de keeper schieten. 4-0.

Er zijn altijd wel spelers in een team te vinden, waarbij je pas ziet hoe belangrijk ze zijn als ze niet in het veld staan. Bas is zo’n speler. Met zijn manier van spelen is hij de leider van de verdediging. Vaak schuift hij op het juiste moment in en speelt hij de bal goed door. Of hij geeft rugdekking als de situatie daar om vraagt. Het wordt vaak over het hoofd gezien omdat het soms zo vanzelfsprekend lijkt.

Het was dan ook geen toeval dat DIOS de paar spaarzame kansen kreeg toen Bas in de wissel stond.
Was het bij de eerste grote kans, nog Quinten die de bal kon stoppen. De tweede grote kans was wél raak. De spits van DIOS kon scoren, omdat er teveel spelers van VVC naar voren stonden en ruimte achterlieten. 4-1.

Maar kort na het tegendoelpunt waren kon het publiek weer genieten van twee doelpunten van VVC.
Siem zette goed druk op de bal en hij schoot de bal strak in de voeten van Binc. Vanaf links kapte Binc naar rechts en speelde de keeper uit. Met een harde trap schoot hij de bal hoog in het doel. 5-1.

Het slotakkoord kwam uit een dieptepass van Quinn naar Adam. In plaats van op doel te schieten legde Adam de bal terug op Siem. En met zijn gouden rechtervoet schoot Siem de bal nonchalant in rechterkruising. 6-1. Eindstand.

Weer een prachtige overwinning. En de kritische lezers zullen wellicht denken, dat de tegenstanders van het team te zwak zijn. En dat is misschien ook zo. Maar het neemt niet weg dat we wederom schitterende balaannames, acties, aanvallen en doelpunten hebben mogen aanschouwen. En daarom komt de volgende wedstrijd op het juiste moment. Volgende week moet het team uit naar de Koninklijke HFC. De koploper die nog geen punt heeft verloren en nauwelijks een doelpunt tegen heeft gehad. Dat wordt een hele mooie uitdaging voor de O10-3!

MR