RCH beste broodje bal en DCG in 1968 kampioen van Nederland

Toen we verhuisden naar Nieuw-Vennep vanuit Amsterdam besloot ik om te gaan voetballen bij Concordia in Hillegom. Waarom? Blijven voetballen op een leuk niveau en lekker dorps na de wedstrijd kratten bier op tafel. Tijdens het seizoen besloten we zoals veel meer teams doen “het testen van de broodjes bal” bij de verschillende clubs. Er zaten heerlijke broodjes bal bij, er zaten heerlijk broodjes bal bij door de saté saus en er zaten broodjes bal bij waar je een paar dagen of weken van moest bijkomen.

FCVVC JO9 2 Seizoen 2017 2018

Ik kan me nog goed herinneren de wedstrijd uit tegen HBC. We wonnen de wedstrijd en met een brede glimlach kwamen we de drukke kantine van HBC binnen. Eerst liepen we natuurlijk met ons borst vooruit naar de bar. We bestelden de eerste kleine biertjes en die smaakte natuurlijk fantastisch. Maar ook de tweede en derde gingen er vlotjes in en je wist daar zou het niet bij blijven. Rechts van de bar werd ik gewenkt, “Mel tijd voor de balletjes bal test”. De benodigde balletjes werden besteld, een rondje bier was ook weer onderweg. Momenten waar ik erg gelukkig van kan worden. Ik nam nog een slokje bier en ik voelde mijn maag langzaam gaan knorren. Ik keek om de hoek waar de leuke blonde dame achter de snack stond. Ze was bezig om de broodjes bal klaar te maken.

Vanaf een afstand zagen de balletjes er prima uit. Er werd me een broodje bal toegereikt. Ik nam hem in mijn rechterhand, nam nog een klein slokje van mijn kleine biertje. Zette mijn klein biertje op de bar. Het was tijd voor de test. Mijn broodje zat nu tussen beide handen en ik bracht hem rustig naar me mond. Ik nam een hap en ik heb er een kwartier over gedaan voordat ik mijn eerste hap had weggeslikt. De bal was niet weg te krijgen. Naast me stonden drie spelers, die hadden hetzelfde probleem. Eentje liet de bal tussen zijn broodje wegglippen. De bal viel op de grond, stuiterde gelijk weg tegen één van de muren en nadat de bal het raam, verschillende tafels, de tafelvoetbal en de prijzenkast had geraakt, vloog de (stuiter)bal weer tussen het broodje. Maar lekker of niet lekker hij moest opgegeten worden.

De week erop speelde we uit tegen RCH. Tijdens de trainingen waren er een aantal niet aanwezig. Reden de balletjes gehakt. De wedstrijd wonnen we met speels gemak. Onder de douche hadden we het al even over de broodjes bal. Zouden we het wel moeten doen. RCH net zoals als HBC een club uit Heemstede gaf ons niet het beste gevoel. Maar afspraak was afspraak. We moeten er aan geloven. In de kantine besloten we om gelijk de broodjes bal te bestellen. Dan hadden we het maar gehad.

Ik liep naar de snack en ik zag daar geen leuke blonde dame staan. Er stond daar een gezellige oudere vrouw met een schort om haar middel. Ze liep naar me toe en ik bestelde vier broodjes bal. De oudere vrouw liep naar een fornuis, pakte een lepel en roerde rustig in een jus pan. Ze draaide zich om en zei, “de balletjes zijn zo klaar”. Een kleine glimlach kwam op mijn gezicht. Ik kreeg hier een heel goed gevoel over. Ze hadden geen saté saus. Dat was bewust, zo zou je de smaak van de balgehakt beter proeven. We stonden weer met z’n vieren naast elkaar. Ik nam nog eerst een slok van me bier. Zette me glas weer op de tafel en met beide handen pakte ik mijn broodje weer vast. Ik nam een hap, ik liet de bal in mijn mond gaan en het smaakte fantastisch. Ik fladderde even boven de grond. En toen ik naar de andere keek, fladderde ze met mee. Dit hadden we nog nooit meegemaakt. Dit was de beste bal die we ooit hadden gegeten. En deze kon ook niet overtreft worden. We liepen als laatste de kantine uit en het was niet bij dat ene broodje bal gebleven.

RCH had en heeft misschien nog wel steeds de beste broodjes bal. Het was ook de club waar DCG uit Amsterdam ooit Nederlands amateurkampioen van Nederland werd. Het was 1968 UVS en DCG waren gelijk geëindigd en bij RCH werd de beslissingswedstrijd gespeeld. Voor 22.000 toeschouwers. U leest het goed voor 22.000 toeschouwers, won DCG met 2-1 met natuurlijk in de basis Cor Mel. Vandaag speelde de kleinzoon van Cor Mel, Daley Mel met VVC O9-2 tegen en bij RCH O9-2. Er stond veel wind, het regende hard, maar mijn kleine dametje en mijn kleine mannetjes bleven super enthousiast. Werd er vorige week verloren met 7-3 van DSS, wonnen we nu onze wedstrijd met 11-2. Er waren geen 22.000 toeschouwers, maar wel een heleboel enthousiaste ouders. Helaas stond de oudere vrouw niet in haar jus pannetje te roeren. Geen broodje bal, geen klein biertje, wel een nat pak en een trots gevoel op mijn kleine mannetjes en mijn kleine dametje.