De super acties van Senna mijn kleine dametje

Het dames voetbal zit in de lift en niet zo een klein beetje ook. Vorige zomer werden ze op een schitterende wijze Europees kampioen. De huldiging in Utrecht was groots en terecht. Kijk naar de wedstrijden voor kwalificatie van het WK in 2019 in Frankrijk. Het Nordlease Station in Groningen voor de wedstrijd tegen Noorwegen stijf uitverkocht. De wedstrijd tegen Ierland in de Goffert in Nijmegen stijf uitverkocht. Zelf was ik samen met Quinty enkele weken geleden naar de wedstrijd van de dames van Ajax tegen Heerenveen geweest. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan het genieten was. Ajax speelde prima met druk naar voren. Ik zag korte passes en ik zag lange passes met speels gemak gegeven worden. Ik zag heerlijke schoten op doel, de benen werden in de duels niet teruggetrokken en ik zag een paar geweldige acties.

Ik ben gek op het maken van acties en ik wil dat mijn team dat ook zoveel mogelijk doet. Vandaag tegen BSM O9-1 werden er door mijn kleine dametje en mijn kleine mannetjes meerdere keren prima acties gemaakt. Vandaag neem ik jullie mee met twee acties van mijn kleine dametje “Senna”. Twee acties waardoor mijn weekend helemaal niet meer stuk kan.

SennaVorige week in het Sinterklaasgedicht stond het volgende over Senna, “Senna versnelt, zij kan dat als de beste zo dwars over het veld. Keer op keer de uitstap de tegenstander staat verstelt”. In de 14de minuut onderschept Senna de bal op het middenveld, ze dribbelt en houdt de bal keurig bij haar. Ze kijkt niet alleen naar de bal, maar ze kijkt ook om haar heen. Ze kijkt waar de tegenstanders zijn en waar de ruimte is. Er komt een tegenstander aan, voor Senna van rechts.

Senna dribbelt wat sneller en houdt dan even in. De tegenstander is nu bijna bij haar. Senna kijkt hem even in de ogen. Senna stapt naar links. De tegenstander loopt door. Met haar buitenkant voet neemt Senna de bal mee. Ze is de tegenstander voorbij. Ze heeft een open veld richting de keeper. Ze dribbelt sneller en bij elke stap raakt ze de bal. Het is smullen. Het is genieten. Ze dribbelt nog sneller en haar paardenstaart beweegt van haar ene schouder naar haar andere schouder. Er komt een tegenstander achter haar aan. Hij is snel en hij haalt Senna bijna in via haar rechterkant. Dan gaat Senna iets naar rechts. Ze snijdt haar tegenstander af. De tegenstander moet inhouden en Senna dribbelt door naar de keeper. Ze schiet niet te snel. Ze wacht. En 5 meter voor het doel plaatst ze de bal langs de keeper. Het net bolt. Ze juicht en alle kleine mannetjes zijn blij en feliciteren haar.

Dan is het minuut 18. De wind die er wel degelijk was in Bennebroek, besloot zich even koest te houden. Ook de wind wist dat er iets stond te gebeuren. BSM had de bal. Ze gingen de middenlijn over en belandde op onze helft. Het leek een gevaarlijke aanval te worden, totdat Senna er tussen sprong. Ze veroverde wederom de bal. De trainer van BSM riep gelijk tegen al zijn spelers, “druk, op de bal.” Senna dribbelde naar links. Bij elke stap, raakte ze weer de bal met haar rechtervoet. Even keek ze om haar heen. Haar paardenstaart had ook even rust. Ze versnelde en daarmee ging ook haar paardenstaart weer van de ene schouder naar de andere schouder. BSM was echt van plan om de bal af te pakken. Met 4 spelers kwam ze op haar af. Ze wilde maar één ding de bal. Senna versnelde nog wat. De tegenstander kwam nog dichterbij en dacht we hebben bijna de bal weer.

Ze gaat het zo opgeven. Ze kan geen kant op. Maar niets was minder waar en bedenk dat het volgende in slow motion ging. Ze legde haar voetbal op de bal. Haar paardenstaart klopte op haar rug. De tegenstanders waren in volle vaart. Ze rolde de bal naar achteren. De tegenstander was nog in volle snelheid en kon niet meer stoppen. Senna draaide linksom. De 4 tegenstanders draaide zich vol ongeloof om. Je zag ze denken, “hoe flikt ze dat? Zij is echt goed”. Senna was vrij. Senna was verlost van haar tegenstanders. Je zag de glimlach op haar gezicht. Ook haar vader die in de verte stond, was aan het genieten.

Van dit soort acties word ik zo vrolijk. Ik geniet er zo van als mijn kleine dametje en kleine mannetjes acties maken. Natuurlijk bestaat het voetbal ook uit samenspel maar op deze leeftijd vind ik het absoluut niet belangrijk. Elke keer blijf ik ze aanmoedigen om de acties te maken voor, midden of achterin. Zowel tijdens de trainingen als de wedstrijden.

Het is nu 18.15 uur zaterdagavond. Ik denk weer even aan Senna haar actie waarbij ze 4 spelers in het bos stuurde. Ik merk dat mijn mondhoeken weer naar boven krullen. Ik kijk in de spiegel. Het klopt. Ik zie een glimlach. Mijn weekend is geslaagd.

Senna bedankt.

Senna & Messi